Cursussen Astrologie
Up Vervolg 1 Samenvatting

 

Home
Inleiding
Eerste gegevens
De dierenriem
Elementen
Planeten
Kwantiteit
Kwaliteit
Systematiek
Heren

De dierenriem of zodiak.

Alles heeft een verband met elkaar. Zo vormen de 12 dierenriemtekens een eenheid. Het ene teken vloeit over in het andere en mag niet als een op zichzelf staand iets gezien worden. De Dierenriem of de Zodiak vormt een twaalfvoudige eenheid.

Het ontstaan en de ontwikkeling van de astrologie en de godsdienst is aanvankelijk hand in hand gegaan.

De wet der tegenstellingen.

De eerste ontdekking van de mens zal waarschijnlijk het verschijnsel dag en nacht, licht en donker geweest zijn. Daarmee ontdekte hij de wet der tegenstellingen, die het bestaan op deze Aarde kenmerkt.

Deze wet vormt de basis van de astrologie.

Licht / Donker
Goed / Kwaad
God / Duivel
Geest / Stof
Werkelijkheid / Schijn
Zon/ Maan

Aan deze ontdekking zat ook het begrip TIJD vast, omdat de mens dagen en nachten, waarvan hij zich bewust was geworden begon te tellen. Hij ontdekte tijd,

Verleden - heden - toekomst.
Geboorte - leven - dood.

In feite betekent het voorgaande dat de mens bewust werd van zichzelf, met deze bewustwording van zichzelf begint het eerste Dierenriem teken: Ram, Ik ben. Het sterrenbeeld Ram symboliseert als eerste Dierenriem teken een begin. Dit begin betekent bij de mens, dat hij bestaat, dat hij is.

De dierenriem of de wet van twaalf.

De dierenriem bestaat uit twaalf tekens, de Zon zien we een baan maken door deze tekens, de zonnenbaan wordt de Ecliptica genoemd. De dierenriem is in 12 gelijke stukken verdeeld die samen de 12 Tekens vormen. Elk teken heeft een naam van iets gekregen waarmee het bepaalde analoge kenmerken gemeen heeft. Zo vertoont het Dierenriem teken Stier overeenkomsten met de gedragingen van de Stier.

De jaargetijden

Zonnewende.

Als we de omloop van de Zon door de Dierenriem bekijken valt het ons op dat de Zon, afhankelijk van het jaargetijde hoger of lager boven de horizon staat. Raadplegen we onze kalender dan zien we dat rond 21 December, als de Zon op zijn laagst staat de winter begint. Een half jaar later op 21 Juni als de Zon op zijn hoogst staat begint de Zomer.

Bovendien kennen we nog twee belangrijke punten, namelijk het Lentepunt op 21 Maart en het Herfstpunt op 21 September.

In de dierenriem worden deze vier keerpunten in het jaar gesymboliseerd door de sterrenbeelden Ram (begin Lente), Kreeft (begin Zomer), de Weegschaal (begin Herfst) en de Steenbok (begin Winter). Veel feesten bestaan nog rond deze data, van oudsher waren dat Zonnewende feesten. In de loop der eeuwen hebben deze feesten andere namen en betekenissen gekregen onder politieke of godsdienstige druk.

Als de Zon rond 21 December zijn diepste punt heeft bereikt, staat hij in het teken Steenbok. We moeten ons nu gaan verdiepen in de gedragingen en eigenaardigheden van een echte Steenbok, als we willen begrijpen waarom voor dit Dierenriem teken de Steenbok als symbool is gekozen.

Dit dier leeft in de bergen waar het in staat is van een armoedige vegetatie te leven. Langzaam en voorzichtig klautert hij om en over rotsblokken heen, tot hij het hoogste punt heeft bereikt. Hier ziet men hem eenzaam en verlaten op de top van de berg staan, vol trots en fierheid terugkijkend op de weg die hij heeft afgelegd helemaal van onder aan de berg. Dit beeld past prachtig bij de weg die de Zon weer gaat beginnen vanuit zijn laagste punt op 21 December naar zijn hoogste punt.

Op deze manier projecteerde de mens zijn beelden en gedachten en ontstonden de 12 tekens.

De dierenriem

1

Ram

Aries

Een ramskop met horens

a

2

Stier

Taurus

Een zware stieren kop

b

3

Tweeling

Gemini

Twee spelende kinderen

c

4

Kreeft

Cancer

Scharen van een kreeft

d

5

Leeuw

Leo

Leeuwen staart

e

6

Maagd

Virgo

Maagd met twee korenaren

f

7

Weegschaal

Libra

Ouderwetse balans

g

8

Schorpioen

Scorpio

Scherpe angel

h

9

Boogschutter

Sagittarius

Naar de hemel gerichte pijl

i

10

Steenbok

Capricornus

Staart van een zeemeerman

j

11

Waterman

Aquarius

Water in golvende beweging

k

12

Vissen

Pisces

Twee vissen zwemmen in tegengestelde richting

l

In de volksmond wordt wel eens gezegd, ik ben een Stier of ik ben een Vis, waarmee men bedoelt dat op het moment van geboorte de Zon vanaf de Aarde uit gezien in het teken Stier of Vissen stond. U zult begrijpen dat dit maar voor een gedeelte het type mens vertegenwoordigt, hoe belangrijk de Zon in de horoscoop ook mag zijn. Er zijn nog 9 andere planeten, waaronder de Maan en de Ascendant, die de karakterstructuur mede bepalen.

Hebben wij een cirkel in 12 gelijke stukken verdeeld en in de juiste volgorde van de 12 dierenriem tekens voorzien dan kunnen we zeggen dat we de wet van Twaalf in kaart hebben gebracht. Het duidelijkst kunnen wij iets van deze wet waarnemen zodra enkele tekens elkaar intensief gaan ontmoeten door de planeten die er in staan. Echter ook zonder dat er planeten in staan bestaat deze relatie tussen de dierenriem tekens.