Cursussen Astrologie
Up

 

Home
Individualiteit
Psyche
Temperament
Levenshouding
Levensvorm

Individualiteit Zon en Mercurius.

Individualiteit is samengesteld uit de Latijnse woorden Individuum = ondeelbaar en dualis = twee, hetgeen wil zeggen een ondeelbare twee - eenheid. Deze ondeelbare twee - eenheid, deze kern bestaat uit een mannelijke en vrouwelijke component.

De individualiteit kunnen we zien als de goddelijke vonk in ons, de diepste kern van ons wezen, het ik, het zijn, het zelfbewustzijn, het onveranderlijke, het niet deelbare. Dit psychologisch begrip wordt in de westerse vorm van astrologie onder het principe van de Zon gerangschikt.

Waar de Zon staat in de horoscoop, daar is ook de kern waar omheen al onze innerlijke waardigheid gevoelens draaien. Staat bijvoorbeeld de Zon in het teken Leeuw, dan voelt iemand zich het meest een IK, het meest waardig als hij een spil of middelpunt kan zijn. In dit teken komt de Zon het best tot zijn recht.

Staat de Zon in het teken Stier, dan voelt iemand zich het meest waardig wanneer hij zich kan doen gelden door wat hij bezit. Staat de Zon in het teken Tweelingen, dan voelt iemand zich het meest waardig door zijn kennis.

Wat we voor de praktijk moeten onthouden is dat de Zon in de horoscoop als neerslag van de individualiteit in ons karakter de kern aangeeft. Die kern leert men pas na langere tijd bij iemand kennen. Wat wij in het dagelijkse leven het meest merken van de mensen zijn hun maaninvloeden en invloeden van de Ascendant.

De individualiteit komt tot uiting in het denken en spreken van een mens. Een bekende uitdrukking is: 

Zoals een mens denkt, zo is hij.

Het denken valt onder Mercurius, hierdoor zal dus de individualiteit, de Zon zich kenbaar maken aan de wereld. Niet zo moeilijk te onthouden als men bedenkt dat Mercurius de planeet is die het dichtst bij de Zon staat. Mercurius kan van de Aarde af gezien nooit verder dan 28ļ links of rechts van de Zon af staan in de Dierenriem. Hieruit volgt dus, dat Mercurius in hetzelfde teken van de Zon kan staan, het teken ervoor of het teken er na.

Zon in Ram Hoofd - en vuurteken, heerser Mars.
Mercurius in Ram Hoofd - en vuurteken, heerser Mars

De eigenschappen van de individualiteit en de uiting daarvan komen beiden uit het Ram principe voort. Iemand met nieuwe ideeŽn, steeds bereid om in debat te gaan, vlug van oordeel en snelle opmerkingen. Dit kan aanleiding geven tot overhaast handelen.

Zon in Ram Hoofd - en vuurteken, heerser Mars.
Mercurius in Vissen Beweeglijk - en waterteken, heerser Jupiter (Neptunus)

De individualiteit voortkomend uit het Ram principe moet zich uitdrukken door het Vissen principe, het gevoelsdenken. Dit is een remming van de Ram eigenschappen, die zich niet als zodanig uiten. In vergelijking met Mercurius in Ram zal men zich niet zo spontaan geven, geen overhaast oordeel uitspreken en veel minder overhaast handelen, wel emotioneel handelen.

Zon in Ram Hoofd, vuurteken, heerser Mars.
Mercurius in Stier Vast, aardeteken, heerser Venus.

Hier komt het er op neer, de dingen praktisch en beredenerend te bekijken en niet direct over te gaan tot daden en handelen. Is ook meer zakelijk en nuchter. Uiteindelijk is de durf en moed echter de ondergrond en zal daarom wel meer durven wagen en gokken.

Zon in Stier Vast, aardeteken, heerser Venus
Mercurius in Stier Vast, aardeteken, heerser Venus.

Hier heeft het denken een praktische vaste ondergrond, men formuleert alles goed, neemt geen risico's en wat men eenmaal denkt wordt niet gauw prijs gegeven, men heeft dus zijn stokpaardjes. Men denkt langzaam en rustig.

Zon in Stier Vast, aardeteken, heerser Venus.
Mercurius in Ram Hoofd, vuurteken, heerser Mars.

De traagheid van de Stier komt hier totaal anders tot uiting. De Stier wordt tot actie gedwongen en de traagheid wordt er toe aangespoord om vlugger te willen doen dan men in wezen kan. Dit kan aanleiding geven tot vlugger te willen denken dan men kan doen.

Zon in Stier Vast, aardeteken, heerser Venus.
Mercurius in Tweelingen Beweeglijk, luchtteken, heerser Mercurius.

Hierbij komt het oppervlakkige sterk naar voren, doch in wezen is men dit niet. Men heeft het vermogen de dingen mooier te praten dan ze in wezen zijn.

Zo kan men doorgaan met de rest van de tekens.