Cursussen Astrologie
Up

 

Home
Inleiding
Eerste gegevens
De dierenriem
Elementen
Planeten
Kwantiteit
Kwaliteit
Systematiek
Heren

Natuurlijk kan astrologie niet.

In de astrologie zijn we blijven steken met het model van Ptolemaeus, we gaan nog steeds uit van een geocentrisch model, hoewel onze technieken om berekeningen te maken door de hedendaagse wetenschap sterk vooruit gegaan zijn.

Nu moet je niet denken, dat de astrologie pas in de derde eeuw voor Christus bij Aristoteles begonnen is want er zijn veel archeologische vondsten die al dateren van rond 3000 jaar voor Christus en aantonen dat de astrologie veel ouder is, niet dat het veel uitmaakt, want we leven hier en nu.

Er zijn bijvoorbeeld hele sterke aanwijzingen dat de piramides van Cheops en de Sfinx gebouwd zijn met o.a. astronomische kennis die dateert van 10.500 voor Christus, vlak na het einde van de laatste ijstijd, waardoor er valide uitgangspunten gevonden zijn dat de bouw van de piramides een einde van een periode aangeven en geen begin, zoals in de archeologie aangenomen wordt, maar zoals het bijna altijd gaat in de wetenschap worden theorieŽn en bewijzen, die gevestigde waarden onderuit halen zo lang mogelijk genegeerd.

Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, want als ik mijn hele leven met een bepaalde studie bezig geweest ben en al mijn waarden en normen worden dan met behoorlijk valide bewijzen onderuit gehaald, dan lijkt het me moeilijk om toe te geven dat ik het altijd niet goed gedaan heb.

In de natuurwetenschappelijke benadering wordt nooit gekeken naar de symbolische waarden, de wetenschap (en ook de astrologie) kan nooit een antwoord geven op de vraag waarom er een heelal zoals het onze zou moeten zijn dat beschreven wordt door het wetenschappelijke model, waarom doet het heelal eigenlijk al die moeite om te bestaan, is de geŁnificeerde theorie zo dwingend dat ze haar eigen bestaan teweeg brengt, of heeft ze een schepper nodig, en zo ja heeft deze dan nog andere gevolgen voor het heelal en wie schiep de schepper.

De wetenschapper kan zijn deelgebied goed overzien, echter een totaal overzicht is op dit moment door de snelheid van ontwikkelingen op allerlei gebied door geen enkele sterveling meer te overzien. Zodra er een volledige theorie ontdekt is die na verloop van tijd voor iedereen begrijpelijk is en niet alleen voor een handjevol geleerden, dan kunnen we allemaal deelnemen aan de discussie over de vraag waarom wij en het heelal bestaan.

Tot die tijd doe ik het gewoon met de middelen die ik op dit moment heb.

In de astrologie bekijken we op een symbolische manier de karakter eigenschappen van de mens, waarbij we de sterrenbeelden, de planeten, de zon, de maan en de vaste sterren symbolische waarden gegeven hebben. Deze waarden zijn aannames die door duizenden jaren observatie tot stand gekomen zijn.

Natuurlijk is het niet verboden om deze waarden diepere betekenissen te geven, zeker als hiervoor een goede onderbouwing gegeven wordt, tot die tijd hou ik in ieder geval wat ik heb.

De basis symboliek is dus altijd hetzelfde gebleven. De Zon symboliseert het IK, de individualiteit. Mars, daadkracht, energie en scheppingskracht. Venus, harmonie, liefde en schoonheid etc. hier verandert niets aan.

Wat wel verandert is de tijd, de mensen, de technologie etc. hoewel we nog maar in het begin zitten van echte grote maatschappelijke en technologische veranderingen.

Vanaf het begin van onze jaartelling tot nu begint de technologische verandering heel langzaam zichtbaar te worden (James Watt, de stoom machine in 1769). Deze eeuw begint het pas echt snel te gaan, een vliegtuigje van wat hout en draden tot de space shuttle nu, in circa 90 jaar tijd is voor mij een voorbeeld van een gigantische versnelling.

Natuurlijk kan Astrologie niet. De astrologie gaat uit van een denkbeeldige ring rond de Aarde verdeeld in 12 sterrenbeelden, waarin we jaarlijks de Zon in de Lente keurig laten beginnen bij het sterrenbeeld Ram.

Dit moment is eens waar geweest in de tijd, echter dit Lentepunt verschuift heel langzaam tegen de klok in (een rondgang van 25.920 jaar), waardoor dit punt nu in werkelijkheid in het begin van het sterren beeld Vissen ligt.

Verder zijn deze sterrenbeelden allemaal exact 30 graden groot, in werkelijkheid is dat natuurlijk niet zo.

Een aantal redenen, waarom Astrologie onbetrouwbaar kan zijn:

De Geboortetijd klopt nooit.
De klok van het ziekenhuis of kraamkliniek liep niet goed.
De tijd werd afgerond op het stadhuis.
Pa was dronken toen hij in het stadhuis aankwam.
De exacte Geboortetijd weten, was volkomen onbelangrijk.
De Geboortetijd voor de horoscoop berekening wordt opgegeven door moeder, want die weet het natuurlijk wel, mis dus zij had op dat moment wel iets anders te doen.

Diverse verschillende (huizen) systemen.

Placidus
Regiomontanus

Het kennisniveau van de astroloog. (spreekt voor zich).

De astroloog zou met beide benen op de grond moeten staan. Vaak wordt met de horoscoop in de handen een beroep gedaan op de intuÔtie, helaas heeft deze een zusje genaamd Fantasie.

Een astroloog die een karakter omschrijving maakt van iemand, kan dat alleen maar goed doen als hij behoorlijke informatie krijgt van die persoon. Er moet een goede band geschapen worden tussen astroloog en cliŽnt, waarbij het idee dat de astroloog de problemen wel even op zal lossen uitgesloten moet worden.

Ook de instelling van de astrologie beoefenaar, kijk eens wat voor kunstje ik kan, kan ik niet waarderen. Samen naar goede oplossingen zoeken, waarbij de positieve krachten van iemands karakter aangesproken moeten worden is een must.

Meestal vindt men zijn eigen positieve krachten vanzelfsprekend, waardoor er vaak weinig tot geen gebruik van gemaakt wordt. Deze krachten bewust maken is een goed doel. Je moet leren in dit leven, hierbij zorgen je positieve karakter eigenschappen voor een goede basis.

Genoeg gemoraliseerd, laten we eens starten om structuur te brengen in het maken en duiden van een horoscoop.