Cursussen Astrologie
Up Individualiteit Psyche Temperament Levenshouding Levensvorm

 

Home
Inleiding
Eerste gegevens
De dierenriem
Elementen
Planeten
Kwantiteit
Kwaliteit
Systematiek
Heren

Systematiek, Individualiteit

Vaak loopt men vast in de studie van astrologie omdat meestal geen systematisch patroon gevolgd wordt om de astrologische principes te kunnen vertalen in de menselijke eigenschappen.

Dit is de reden dat ik willen proberen je een systeem bij te brengen, waarmee dit probleem opgelost kan worden.

Dat zo'n systeem in de boeken niet te vinden is komt doordat de meeste van de huidige boeken geschreven zijn in een periode waarin de astrologische overleveringen nog niet geordend waren, hoewel daar langzamerhand verbetering in komt.

Hierbij komt dat de astrologie, zoals deze in de oudheid bedreven werd niet aansluit op de eisen die het moderne leven aan mens en wetenschap stelt.

Het systeem in deze cursus om een horoscoop te duiden heeft als basis de eenheid van Geest, Ziel en lichaam of individualiteit, psyche en temperament. Dit vinden we in de volgende combinaties terug.

Zon en Mercurius

Individualiteit

Maan en Venus

Psyche

Ascendant en Mars

Temperament

Jupiter

Levenshouding, levensbeschouwing

Saturnus

Levensvorm

Karakter en Persoonlijkheid

We kennen twee belangrijke begrippen, namelijk het karakter en de persoonlijkheid. Zo kan men van iemand zeggen dat hij, in gunstige zin, een zacht, aardig, lief vriendelijk karakter heeft en in ongunstige zin een lelijk, stug, gemeen, vals of slecht karakter. Ook kan men van iemand zeggen dat hij in gunstige zin een flinke, krachtige of sterke persoonlijkheid bezit en in ongunstige zin een slappe, onbetekende of zwakke persoonlijkheid.

Men zegt echter niet een krachtig karakter en evenmin een aardige persoonlijkheid. De conclusie die we trekken is, dat het karakter een kwestie van goedheid of slechtheid is en de persoonlijkheid een kwestie van veel of weinig energie.

Bij de heer Jansen kan men vaststellen dat hij een goedig karakter heeft, ook al is hij niet zo'n sterke persoonlijkheid. Zijn zoontje van zes jaar heeft eveneens een goedig karakter maar een bepaalde persoonlijkheid kent men hem nog niet toe, daarvoor is hij nog te klein.

Het karakter is iets dat men reeds als kind heeft, maar de persoonlijkheid bezit men pas later als men volwassen is.

Karakter, Grieks (charatère = het ingekraste) is de binnenkant, het aangeboren, goed of slecht, de kern hiervan is de plaats van de Zon in de horoscoop met zijn aspecten.

Persoonlijkheid, Latijn (persona = masker) is de buitenkant, het verworven, sterk of zwak, de kern hiervan is de plaats van de Maan in de horoscoop met haar aspecten.