Cursussen Astrologie
Up

 

Home
Sterrentijd
Zonnestelsel
Huizen
Planeten
Aspecten
Voorbeelden

De ecliptica

De Aarde draait in een ellipsvormige baan om de Zon en doet daar een jaar over, gedurende deze beweging blijft de aardas steeds in dezelfde richting wijzen, dus onder een vaste hoek met de Ecliptica, dit is de baan die we de Zon zien maken. Hierdoor neemt de intensiteit van de zonnestralen periodiek toe en af, waardoor wij het verschijnsel van de vier jaargetijden kennen.

De rondgang van de Aarde om de Zon, die in werkelijkheid ellipsvormig is kon men alleen maar observeren vanaf de Aarde. Het enige wat men kon concluderen was, dat de Zon hoger of lager boven de horizon stond, men nam aan dat de Zon om de Aarde draaide en niet omgekeerd.

We weten nu wel beter, maar het is erg knap dat men er achter kwam, dat wij om de Zon draaien zonder de hulp van satellieten. De astrologie bedrijven we alleen op Aarde en doen dat met de observatie vanaf de Aarde. Alle tabellen en rekenmethodes zijn daardoor voor de astrologie geocentrisch opgesteld, met de Aarde als middelpunt.

Om nu te bepalen waar een planeet staat is er de voor de hand liggende referentie gekozen namelijk de Zon en als afgeleide daarvan de banen van de planeten om de Zon.

Sterrentijd

Verder is er nog een afspraak gemaakt en dat is het beginpunt. Als de Zon van de Aarde af gezien rond 21 Maart het sterrenbeeld Ram binnengaat zeggen we dat dit het beginpunt is van de lengte bepaling van de planeten.

Anders gezegd, evenals de meridianen op Aarde maken we een net van lijnen, die punten verbinden, welke in het verlengde liggen van onze aardas, dus in het verlengde van onze Noord - en Zuidpool en 0 Ram als beginpunt is net zo'n afspraak als de 0 meridiaan over Greenwich. Gelukkig is men met een voor ons logisch punt gestart, het begin van de Lente.

De cirkel van 360 is in 12 stukken verdeeld van elk 30, waardoor elk sterrenbeeld 30 groot geworden is. Hierdoor kunnen we aangeven hoeveel graden een planeet op een bepaalde datum en op een bepaalde tijd vanaf de aarde uit gezien in welk sterrenbeeld staat.

We weten dat de Aarde in 365 dagen om de Zon draait, deze rondgang van 360 duurt dus 365 dagen, per dag verplaatst de Zon zich dus met een snelheid van ongeveer 1 door de dierenriem. Naast deze beweging draait de Aarde ook nog een volledige cirkel om haar as en doet daar 24 uur over. Op 21 Maart staat de Zon vanuit de Aarde gezien op 0 Ram, op 22 Maart staat de Zon op 1 Ram, 23 Maart 2 Ram enzovoort.

Het punt op Aarde waar wij ons bevinden legt dus in 1 dag, 360 + 1 = 361 af ten opzichte van 0 Ram. Deze afstand kunnen we net als op Aarde in tijd berekenen, ziehier het fenomeen sterrentijd.

Deze tijd hoeven we niet uit te rekenen, maar kunnen we opzoeken in een tabel, welke in efemeriden te vinden zijn. (Planeet en sterren tabellen). Deze tijden zijn gegeven voor 00:00 uur (middernacht) of voor 12:00 (middag) afhankelijk van de efemeriden. Let dus goed op wat de betreffende tabel vermeldt, anders zit je er met je berekeningen gewoon 12 uur naast. Wij gebruiken hier de Amerikaanse efemeriden welke vanaf middernacht berekend zijn. De engelse term is sidereal time.

Plaatselijke Sterrentijd

Om nu de plaatselijke Sterrentijd te berekenen tel je gewoon de gevonden sterrentijd van 00:00 uur bij de plaatselijke geboorte tijd op, we hebben dan de plaatselijke sterrentijd. Hiermee kunnen we de huizen van een horoscoop berekenen op een bepaalde breedtegraad.

Huizen berekening

We hebben voor deze cursus afgesproken dat we er geen wiskundige kennis voor nodig hebben, dus berekenen we de huizen niet, maar zoeken ze weer op in tabellen.

Huizen systemen

Nu zijn er diverse systemen bedacht voor de huizen berekening. De meest gebruikte is het Placidus systeem, genoemd naar de monnik Placidus de Titus, helaas is dit niet omdat dit systeem wiskundig het beste is, maar de tabel boekjes van dit systeem waren het makkelijkste te verkrijgen.

Andere systemen zijn bedacht door Regiomontanus, Campanus, Miramet en nog vele anderen. Ook bestaan er andere astrologische systemen zonder huizen o.a. Ebertin

Wat alle systemen in ieder geval gelijk hebben, omdat daar geen discussie over mogelijk is, zijn de plaatsen van de Ascendant (horizon) en de Medium Coeli (midhemel).

Wij gebruiken in deze cursus het Koch systeem.

Berekening sterrentijd

Naam:

Uitgewerkte voorbeeld berekening

Geboortedatum:

15.01.1911

Geboorteplaats:

Den Haag

Geboorte Tijd:

01:00:00 uur

Man / Vrouw

Man

 

Zone

AMT

Verschil

00:19:32 uur

N / Z

52 05'

O / W

004 18' 00"

   

Verschil

00:17:12 uur

 

Geboorte tijd

01:00:00

 

Zone en eventueel zomertijd

00:19:32

O.L. -, W.L. +

 

---------

 

G.M.T. niet gecorrigeerd

00:40:28

 

Correctie

00:00:06

10'' per uur

 

---------

 

G.M.T. gecorrigeerd

00:40:34

 

Tijd voor plaats verschil

00:17:12

O.L. +, W.L. -

 

---------

 

Ware plaatselijke tijd

00:57:46

 

Sterrentijd

07:33:18

 
 

-------------

 

Ware plaatselijke sterrentijd

08:31:04

 
   

Voor Z.B. +12 uur

   

tegenovergestelde tekens nemen

Om de huizen verdeling voor de horoscoop te vinden hebben we de ware plaatselijke sterrentijd nodig, deze stap is erg eenvoudig.

De sterrentijd vinden we in de efemeriden bij de geboorte datum in dit geval zien we op 15.01.1911 in de kolom Sid.Time (sidereal time) staan, 07:33:18 uur.

Deze tijd tellen we op bij de ware plaatselijke tijd en hebben we de ware plaatselijke sterrentijd.

Als iemand op het zuidelijk halfrond geboren is kunnen we toch de huizen tabellen welke voor de noorderbreedte gemaakt is gebruiken, we tellen eerst 12 uur bij de gevonden sterrentijd op en nemen daarna de tegenovergestelde tekens.